Andere hulp

Leestips

Demo behandeling

Die eetbuien
Het leven van een enorme jojo’er die in de ban is van diëten en overeten gaat niet over rozen. Dit feit wordt in dit boek maar al te duidelijk aan de hand van anekdotes die zowel grappig als droevig tegelijk zijn. Bij de hoofdpersoon van dit verhaal schuilt achter het telkens afvallen en aankomen van tientallen kilo’s nog een ander probleem: een hardnekkige eetbuistoornis. In de tweede helft van dit boek komt duidelijk naar voren hoe een eetbuistoornis kan ontstaan en de mogelijke werking ervan. Op verhelderende wijze wordt een beschouwend zicht geboden in de gedachten, gevoelens en gedragingen van de dwangmatig overeter. En evenzo belangrijk biedt dit boek handvatten voor herstel.
Auteur: Judith Lagerwaard
ISBN 978-90-484-3293-6

 

Mindful eten
Mindful eten richt de aandacht op het hele proces - op alle smaken, geuren, gedachten en gevoelens die bovenkomen tijdens het eten. Of je nu simpelweg meer van het leven wilt maken, overgewicht of een eetstoornis hebt, dit boek biedt het gereedschap dat het opmerkelijke verschil kan maken. Het eigen lichaam wijst de weg als je wilt uitvinden wat, wanneer en hoeveel je nodig hebt.
Auteur: Jan Chozen Bays
ISBN: 9789021548395

 Mindful eten, Jan Chozen Bays

Gezond eten, gewoon doen - Goede voeding volgens de wetenschap
Wonderdiëten werken niet, en ze hebben ook geen wetenschappelijke onderbouwing. De voedingswetenschap heeft genoeg van mooie beloftes van dieetgoeroes. Het is tijd voor een tegengeluid. Dit boek geeft handwijzers voor een gezond eetpatroon en voorbeelden voor recepten die hierbij horen. De nadruk ligt niet op het verliezen van kilo’s maar op het gezond op gewicht houden van je lichaam. Gezond eten met voldoende calorieën en bewegen staan centraal.
Auteur: Frans Kok, Broer Scholtens
ISBN: 9789035136250

Gezond eten, gewoon doen

10 Gouden tips voor een goed gewicht
Geen dieetboek, maar een zelfhulpboek voor mensen die gebukt gaan onder eetproblemen en als gevolg daarvan onder gewichtsproblemen. Alle facetten van gezonde en evenwichtige voeding worden naar voren gebracht. Het boek biedt een betrouwbare richtlijn hoe te eten en hoe het gewicht te beheersen. Ook wordt aandacht geschonken aan het zelfbeeld van mensen met eetproblemen en hun relatie tot de buitenwereld.
Auteur: Frederike de Jong
ISBN 903890987X

10 Gouden tips voor een goed gewicht

Ik eet als niemand het weet - Over bulimia nervosa en wat je er aan kunt doen
Dit boek is bedoeld als hulpmiddel voor mensen met boulimia nervosa. Er wordt uitgelegd wat boulimia nervosa is en de auteur gaat uitgebreid in op het verslavende karakter deze eetstoornis. Er worden praktische tips en oefeningen beschreven om de motivatie tot verandering te verhogen.
Auteur: Jaap Spaans
ISBN 90 53523413

Ik eet als niemand het weet

Slank, slanker, slankst - Over anorexia nervosa en wat je er aan kunt doen
Dit boek is bedoeld als hulpmiddel voor mensen met anorexia nervosa. Er wordt uitgelegd wat anorexia nervosa is en de auteur gaat in op de persoonlijke betekenis die anorexia voor iemand heeft. Niet alleen de gevaren en nadelen, maar ook de voordelen van de eetstoornis worden behandeld. De lezer wordt uitgenodigd om haar of zijn motivatie om anorexia te verhelpen te vergroten.
Auteur: Jaap Spaans
ISBN 90 53523413

Slank, slanker, slankst

Uit de ban van eetbuien - Een weg naar balans in je leven
Dit boek geeft een andere kijk op eetgedrag een bevat veel praktijkvoorbeelden, tips en stap-voor-stap richtlijnen om een gelukkige eter te worden. Zelfacceptatie en een positievere lichaamsbeleving zijn een belangrijk doel. Het boek kan een bijdrage leveren aan het doorbreken van de negatieve gedachten die het leven van vrouwen met een eetstoornis vaak sterk beïnvloeden.
Auteur: Joanna Kortink
ISBN 902154431

Uit de ban van eetbuien

Nooit meer lijnen - Je eetgedrag onder controle
Dit boek behandelt verschillende typen emotie-eters. Aan de hand van voorbeelden wordt de theorie uitgelegd. Stap voor stap gaat de lezer daarna in de praktijk aan de slag om de regie over eten en gewicht terug te krijgen.
Auteur: Tanja de Wit
ISBN 9789041761934

Nooit meer lijnen

De afslankmythe - Waarom afvallen vaak niet lukt
Dit boek is vooral gericht op overgewicht en daaraan verwante eetproblemen. Het biedt verhelderende achtergrondinformatie over lijnen, diëten en overgewicht. Het boek bevat twee zelftesten waarmee de lezer kan ontdekken tot welke categorie eter zij of hij behoort, de emotionele of de externe eter. Dit boek kan gezien worden als een goede aanvulling op de bestaande zelfhulpliteratuur.
Auteur: Tatjana van Strien
ISBN 905594341X

De afslankmythe

Tegenwicht - feiten en fabels over overgewicht
In Tegenwicht wordt het probleem van overgewicht beschreven vanuit een wetenschappelijk en maatschappelijk perspectief. Hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell en psycholoog en onderzoeker Jutka Halberstadt analyseren de oorzaken en gevolgen van overgewicht bij volwassenen en kinderen, ontkrachten de vele mythes en misverstanden daarover en bieden oplossingen voor de toekomst. Tegenwicht is een must voor professionals in het beleid, het onderwijs en de gezondheidszorg en natuurlijk voor de mensen die zelf dagelijks vechten tegen de kilo's.
Auteurs: Jaap Seidell & Jutka Halberstadt
ISBN 9789035135772

Tegenwicht - feiten en fabels over overgewcht

Wat is nu gezond? herziene en uitgebreide editie
Prof. dr. Martijn B. Katan beschrijft in dit boek wat er wetenschappelijk vaststaat over voeding en gezondheid. Hij loopt met de lezer de dag door en geeft aan wat bewezen gezond is, wat een fabel is en wat nog niet bekend is wegens het ontbreken van goed onderzoek. Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, is een van de meest gerespecteerde en meest geciteerde voedingsonderzoekers ter wereld.
Auteur: Martijn B. Katan
ISBN 9789035133518

 Wat is nu gezond? herziene en uitgebreide editie

Vette Pech
Dik zijn. 'Als je het zo erg vindt, dan doe je er toch wat aan? Da's toch heel makkelijk. Je eet minder en je sport meer.' Als de oplossing zó makkelijk was, dan was niemand dik. Maar waarom lukt het afvallen vaak niet? Waarom zijn we eigenlijk dik en voelen we ons daardoor ongelukkig? In Vette pech begint Larissa Verhoeff een tragikomische zoektocht naar de wortels van het kwaad dat 'altijd maar willen eten' heet. Larissa heeft bijna honderd volle meisjes en vrouwen, van professor tot kapster, gesproken en hun ervaringen verwerkt, met Vette pech als resultaat. Verwacht geen Sonja Bakker- of Tell Sell-oplossingen – die heeft Larissa allemaal al geprobeerd. Dit boek gaat echt de diepte in en probeert de oplossing te vinden die wél werkt.
Auteur: Larissa verhoeff
ISBN 9789400500471

 Vette pech

De verslaving voorbij
In dit boek komen alle eigentijdse vormen van verslaving of dwangmatigheid aan bod. Het biedt een andere manier van kijken naar een verslaving, en beschrijft het stoppen als een bevrijding uit de dwang van de verslaving. Familieleden van verslaafden kunnen door dit boek geïnspireerd worden om op een andere manier met de verslaafde om te gaan, die minder belastend is voor henzelf en voor de verslaafde meer uitzicht biedt op verandering.
Auteur: Jan Geurtz
ISBN 9026317204

De verslaving voorbij

Emoties, wat moet ik ermee? leer jezelf en anderen beter begrijpen
'Emoties, wat moet ik ermee?' is een praktisch boek, waarin je ontzettend veel te weten komt over emoties en hoe je ermee om kunt gaan. Het boek leert je alles over je eigen emoties en die van de mensen om je heen. Daardoor begrijp je allerlei situaties beter, zowel privé als op het werk. Het is helder geschreven zonder vakjargon, voor iedereen leesbaar. Interessant voor mensen voor wie emoties onontgonnen terrein zijn en voor mensen die er al meer ervaring mee hebben.
Auteur: Marja Postema
ISBN 9789045315423

Emoties, wat moet ik ermee?

Ik kan denken/voelen wat ik wil
Vaak worden we in ons leven gehinderd door gedachten die ons afremmen, die de verandering belemmeren. Dit boek legt dit uit en geeft tips en adviezen hoe anders te leren denken. Uitgangspunt is dat anders denken leidt tot ander gedrag.
Auteur: René Diekstra
ISBN 9026502389

Ik kan denken/voelen wat ik wil

Niet morgen, maar nu
Volgens dr. Wayne Dyer hebben we allemaal een 'mentale achilleshiel', bewust of onbewust. Hierdoor vallen we vaak terug in onproductief gedrag, waardoor we nooit werkelijk gelukkig of succesvol worden. Hoewel het boek een beetje gedateerd is, bevat het veel zinvolle informatie over thema's als schuldgevoelens en piekeren, het eeuwige moeten, het uitstellen en onafhankelijkheid. Het is gemakkelijk leesbaar en bevat zinvolle tips.
Auteur: Wayne Dyer
ISBN 902299287X

Niet morgen, maar nu

Als ik nee zeg voel ik mij schuldig
Een aantal assertieve technieken, dat wil zeggen ronduit zeggen wat we willen, die ons moeten leren nee te zeggen in het leven. Kenmerk van de mens is dat hij kan kiezen. Kiezen houdt in dat je nee kunt zeggen. Waarom kunnen de meesten van ons geen nee zeggen? Waarom voelen we ons schuldig als we het tocht doen en proberen we via allerlei uitvluchten aan het nee-zeggen te ontkomen?
Auteur: Manuel J. Smith
ISBN 9026319401

Als ik nee zeg, voel ik mij schuldig

Alcohol de Baas
Hulp via internet, inspirerende forumverhalen van 10 vrouwen die hun alcoholverslaving overwonnen.
'Alcohol de Baas' is een uitgave van Tactus Verslavingszorg en Tactive, ontwikkelaar van internetbehandelingen. Maar de grootste inspanningen zijn geleverd door de tien vrouwen waarvan u hun verhaal kunt lezen: Heleen, Vera, Tien, Philomène, Stansje, Jip, Yvonne, Jacqueline, Anna-Eva en Lot.
Redactie: Bert van Laar en Marielle Brenninkmeijer.
Dit boek is te bestellen via de website Alcoholdebaas.nl.

Alcohol de Baas

 

Terug