Andere hulp

Zelfhulp

Demo behandeling

Wat doet een zelfhulpgroep?

Een zelfhulpgroep bestaat uit een groep mensen die een bepaald probleem of een bepaalde ervaring gemeen hebben. Dat houdt in dat u in een zelfhulpgroep voor eetproblemen mensen zult ontmoeten die uit eigen ervaring weten wat het is om een eetprobleem te hebben. Zij hebben er immers ook mee te kampen of te kampen gehad. Zelfhulpgroepen worden geleid door en voor de leden.

Het kan heel prettig zijn om gewoon uw verhaal te kunnen doen en herkenning bij elkaar te vinden. Voor velen is het een grote opluchting om te merken dat zij niet de enigen zijn die zo 'raar' omgaan met zoiets gewoons als eten. Het delen van ervaringen en gevoelens biedt steun en geeft zelfinzicht. Zo helpt iedereen binnen een zelfhulpgroep zichzelf en elkaar bij het veranderen van het eetgedrag, acceptatie van het lichaam en groei van het zelfvertrouwen.

De manier waarop groepen en organisaties hun zelfhulp vormgeven, kan heel verschillend zijn. Wel of niet anoniem, een strak programma of losse thema's die ter sprake komen, alleen gespreksgroepen of ook aanvullende activiteiten, zoals voorlichting of belangbehartiging. Of zelfhulp wat voor u is, en welke vorm het best bij u past, is een kwestie van uitproberen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een landelijke organisatie of een zelfhulpgroep bij u in de regio.

Terug

Zelfhulporganisaties

De Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa, opgericht door René Sieders in 1978, draagt alle activiteiten over aan Weet, patiëntenvereniging rond eetstoornissen, die per 23 mei 2014 formeel is gestart.De SABN wordt door de komst van Weet in een nieuw jasje gestopt en gaat met nieuwe mensen een nieuwe uitdaging aan.

ZieZo is vanaf 1 januari 2012 verder gegaan binnen de nieuwe organisatie Ixta Noa. Als één innovatieve zorgorganisatie die werkt voor mensen met een psychische stoornis of een verslaving, en hun omgeving. Ook zelfhulp via internet wordt aangeboden: Zelfhulp Online.

De Stichting Eetstoornissen Eindhoven is een zelfhulporganisatie die sinds 1985 meisjes en vrouwen met een eetstoornis en hun omgeving begeleidt. Sinds mei 2006 is de organisatie ook toegankelijk voor jongens en mannen met een eetstoornis.

Stichting JIJ is een zelfhulporganisatie die zich inzet voor jongeren en volwassenen met een eetprobleem en hun naasten. In Rotterdam-Kralingen heeft zij tevens een inloophuis waar leden anoniem terecht kunnen met een eetprobleem. Het zogeheten JIJ-huis biedt een veilige, inspirerende plek voor deelgenoten met (desgewenst) advies en begeleiding door ervaringsdeskundigen.

Anonieme Overeters (OA: Overeaters Anonymus) is een 12-stappenprogramma waar mannen en vrouwen van hun gemeenschappelijk probleem - dwangmatig (over) eten - herstellen door het werken aan de twaalf stappen en door het delen van ervaring, kracht en hoop.

Terug